Het N.P.G.
Schiet info
Link pagina
Foto pagina
voor je Iphone menu mobieltjekleiduif Het Nederlands Proppenstampers Gilde kleiduif


Nevenactiviteiten bij de Proppenstampers

Goudwassen met de Proppenstampers.

Wij maakten in Zwitserland tijdens een zwartkruit toernooi kennis met het fenomeen goudwassen en de bijbehorende koorts. Wij kregen onderricht van de ervaren goudzoeker Werner Wuest in de wateren van het Napfgebergte in de buurt van Luzern. De exacte locatie was het riviertje de grote Fontannen alwaar het zuiverste stofgoud ter wereld gevonden kan worden. De grootste nugget tot nu die daar gevonden is woog 2.1 gram en heeft een grootste lengte van 15.5 mm en breedte 8.5mm. Deze nugget met de naam Daylight is gevonden op 26 juli 2008. In vrijwel geheel Zwitserland kan men goud vinden. En niet allen in Zwitserland, maar ook in het grootste deel van Europa of ergens anders in de wereld. In veel landen worden kampioenschappen georganiseerd.
De wereldkampioenschappen vinden plaats onder auspiciën van de World Gold Panning Association.

Klik op de foto en deze wordt groter, dubbel klik wordt kleiner.
Vlakbij de rivier de Grote Fontannen vonden in 2003 in Willisau de wereldkampioenschappen plaats. Hier is de enige shop met allerhande goudzoekersspullen en een klein goudmuseum. Aan deze kampioenschappen  namen zo'n 600 deelnemers uit de hele wereld deel. Er wordt in rotten van 30 personen tegen de klok gewassen. In elke serie echter met een verschillend aantal nuggets per emmer. Voor elke verloren korrel krijgen de deelnemers 5 strafminuten. Een paar jaar geleden werd een Nederlandse vrouw wereldkampioen en in 2008 bij het WK in Spanje een Nederlandse man. Er zijn echter niet zo veel goudzoekers in Nederland. Het is een onbekende activiteit. Men denkt dat men ver weg moet om goud te vinden. Naar Afrika, Australië, Alaska enzo.

Een aantal Hollandse goudzoekers zijn verenigd in de Nederlandse Goudpan Vereniging adres: www.goldpanning.nl.
De Zwitsers in de Schweizerische Goldwaschervereinigung (SGV) adres: www.goldwaschen.ch.

Het WK 2009 in Italië, WK 2010 in Tsjechië, WK 2011 in Polen, WK 2012 in Zuid-Afrika, WK 2013 Mongrando Elvo in Italië, WK 2014 in Zweden, WK 2015 Navelgas in Spanje, WK 2016 Placerville in Carlifornië USA.
Een EK is uitgeschreven door de WGA in het jaar 2016 te Burgdorf, Zwitserland.
De spullen die je nodig hebt zijn ook hier te koop. Bijvoorbeeld lieslaarzen of een waadpak kun je bij de viszaak halen. Een goede schop of pionier schep, een emmer en zeef zijn eveneens hier en daar te verkrijgen. Dan nog een pipetflesje voor het stofgoud. Een schaal of sluis kan men zelf bouwen. Is natuurlijk ook te koop.Zwitserland 2008 Gold Nugget 1 / 2 / 3

Australië 2013 De grootste Gold Nugget

Het goudwassen in de bergen is niet zonder gevaar. Als het ergens hoog plotseling gaat regenen stijgt water soms dermate snel dat men niet meer dezelfde weg terug kan nemen. Elk jaar gebeuren er ongelukken. Men moet daarom altijd een vluchtweg hebben, niet teveel meenemen en bij de eerste tekenen van mogelijk onheil omkeren.

Naar Zwitserland gaan we een paar keer per jaar toe om goud te wassen, te schieten of te kijken of er nog mooie wapens zoals bijvoorbeeld Vetterli geweren te koop aangeboden worden.
De kosten zijn beperkt tot de reis, een redelijk goedkoop hotel en met name de verteringen.NPG JubileumCopyright © 2006 - 2024
Het Nederlands Proppenstampers Gilde. Alle rechten voorbehouden.